Pitfalls

There are many ways to lose your savings. Here you can experience a few examples from our world. The victims are ordinary people with one thing in common. They have all underestimated the risks, overestimated their own ability and trusted others too much. A bad combination all over the world as well in Thailand.

Learn more about the mistakes of others and how to avoid them in these examples:

  • Working illegally in the sun
  • DIY buyer
  • The house that did not exist
  • The broke developer
  • Price chock for condominium buyer

Working illegally in the sun

Not uncommon is the leisure- and blackbroker. A nice private person offers to help you buy a home at "good prices". The fact that they work without a work permit and without paying taxes are unfortunately accepted by some buyers as long as they think they are making a bargain.

A good looking website is no guarantee, ask for a valid work permit.

The risks with these individuals are for instance:

  • Your money is managed on private accounts
  • If Thai tax authorities were to intervene you could suffer as well
  • With lack of competence comes risks
  • Difficult to claim your right if something goes wrong

 

Sample customer

Vid poolen på hotellet träffade Göran och Yvonne sin "mäklare". Han var trevlig och visade ett antal lägenheter han hade till salu. Trots att visningen var rörig och förvirrande bestämde de sig för att köpa. Kontrakt skrevs och betalning överlämnades.

Vid inflyttning uppdagades att de köpt en annan, sämre lägenhet än överenskommet. "Mäklarens" reaktion: "-Jag är lika förvånad som ni men kan tyvärr ingenting göra".

Fotnot. Namnen är fingerade.

Gör-det-själv köparen

De som genomför ett bostadsköp själva är i riskzonen. Vanligast är par där ena hälften är Thai. Många tror att språkkunskaper och att vara infödd räcker för ett säkert köp vilket är helt felaktigt. Det behövs utbildning, erfarenhet och kunnande för att göra allt rätt i en fastighetsaffär. Hur mycket kan du själv om exempelvis svenska Jordabalken, lagen om dödande av förkomna handlingar eller Plan och bygglagen?

 

Exempelkund

Björn och Ing-Marie har tillbringat mycket tid i Thailand och har flera thailändska vänner. När de hittade sin drömstuga fick de hjälp med att köpa huset och upprätta ett arrendekontrakt på marken.

Allt var frid och fröjd tills markägaren blev sjuk och var tvungen att sälja sin mark. När nya ägaren femdubblade arrendeavgiften uppdagades att man glömt att registrera arrendet på LandOffice. Björn och Ing-Marie tröttnade till sist och lämnade sitt hus. Kostnad 780.000 SEK

Fotnot. Namnen är fingerade.

Huset som inte fanns

Detta thailändska par tog ett lån och köpte sitt drömhus. Trots hög utbildning var de ovetande om vilka papper som man som köpare måste kontrollera och begära in innan köp. Man kan dock inte klandra dom för mycket. Hur mycket kan en genomsnittlig svensk om exempelvis svenska Jordabalken, lagen om dödande av förkomna handlingar eller Plan och bygglagen?

 

Exempelkund

Eeek och Noi blev en dag underrättade om att huset de köpt för några år sedan sedan skulle rivas. Det saknade den dokumentation som behövs för byggnader. ERA anlitades som tog fram alla növändiga handlingar och genomförde relevanta registreringar retroaktivt. Kostnaden blev endast ERA:s arvode samt några sömnlösa nätter.

Fotnot. Namnen är fingerade.

Byggherren utan pengar

Projekt är en vanlig källa till problem. Köparen tecknar sig för köp och betalar enligt en fastställd plan. Nästan uteslutande görs detta utan någon uppfattning om t.ex. belåning, ägarförhållanden eller andra viktiga ekonomiska fakta. Vår uppfattning är tyvärr att svenskar är mer naiva än de flesta andra nationaliteter.

 

Exempelkund

Under sin jakt på hus i Thailand fastnade Ulf och Katharina för ett mysigt hus som hade allt. Rätt pris, rätt läge och dessutom skulle det bli byggt till nästa semester. Strax efter 3:dje betalningen avbröts byggnationen. Den svenska byggaren, utan egen finansiering, var tvungen att avbryta all verksamhet. Banken sålde aktuellt mark och byggnader på auktion. Kostnad 520.000 SEK.

Fotnot. Namnen är fingerade.

Chockhöjning för lägenhetsköpare

Risker finns också vid lägenhetsaffärer men är mindre vanligt förekommande. Problem gäller ägarhandlingarna eller de intyg som behövs för överföring av ägarskapet. Vissa köpare tror sig också ha köpt en lägenhet men har i själva verket endast fått ett hyresavtal.

 

Exempelkund

Thomas svarade på en annons med en fin lägenhet till salu till vettigt pris. En trevlig Engelsk "mäklare" visade lägenheten och Thomas bestämde sig för att slå till. Han skrev ett kontrakt och betalade 30% i handpenning, ca 290.000 SEK. Väl på LandOffice uppdagades att lägenheten nyligen var belånad. Som kontraktet var formulerat fanns inget skydd för Thomas. Han valde att lösa ut kreditgivaren för ytterligare 350.000 SEK.

Fotnot. Namnen är fingerade.

Hur undviker jag att göra samma misstag?

Köp via ERA Oakfield fastighetsmäklare

Du som väljer ERA Oakfield Thailand har det väl förspänt. Dels har vi kompetensen och erfarenheten att hjälpa dig rätt. Våra arbetsrutiner och kontrollproceser gör att risker och misstag kan undvikas. Det finns en anledning till att Thailändska privatkunder, projektörer och investerare kommer till oss för råd och hjälp.

 

Anlita en internationell juristbyrå

Använd en välrenommerad, internationell advokatbyrå från Bangkok. Det är inte billigt men du får vad du betalar för. Unvik lokala förmågor och alla personer kopplade till en säljare eller ett projekt. Anlita inte bekanta eller vänner.

 

Använd sunt förnuft

Ett tredje råd är att alltid använda ditt sunda förnuft. Ifrågasätt, begär dokumentation, arbetstillstånd och företagsinformation från den du ska göra affär med. Inse dina begränsningar.