Frågor och svar

Här hittar du svar på många av de vanligaste frågor vi får. De är indelade på "Att leva och bo i Thailand", "Hus och mark" och "Lägenheter". Har du en egen fråga, kontakta oss gärna.

Att leva och bo i Thailand

Hur är vädret i Rayong?

Varmt året runt, med svenska mått mätt! Man på tre årstider; sommar från mars till juni, regnperioden från juli till oktober och den kalla årstiden november till februari.

Nederbördensmängden ungefär som i Sverige, men i Thailand kommer den oftast i korta, kraftiga skurar. En timme senare har man strålande sol igen. Årsmedeltemperaturen ligger runt 28 C°.

Provinsen har bland dom lägsta nederbördsmängderna i hela Thailand. Det gör att du utan problem kan njuta av klimatet under hela året i motsats till exempelvis Phuket.

Är det säkert att bo i Thailand?

Ja. Naturligtvis finns brottslighet som i alla länder men generellt är brottslighet lägre än i Sverige. Du ska dock alltid iaktta normal försiktighet gällande värdesaker, kreditkort, pass etc.

Hur försäkrar jag min bostad?

Du gör som i Sverige, du tecknar en hemförsäkring. Vi rekommenderar AXA försäkringsbolag då de visat sig fungera bra när någon faktiskt behövt utnyttja sin försäkring.

Var hittar jag svensk och västerländsk mat?

Du hittar västerländsk mat i hela Rayong-provinsen utom i mindre byar. Utbudet är Svenska favoriter är dock svårare och finns endast på vissa restauranger. Kontakta oss så kan vi berätta var.

Vad kostar det att renovera min bostad?

Naturligtvis kan vi inte ge ett svar på den frågan. Allt beror på material, omfattning och standard. Arbetskraften är mycket billigare än Sverige men inte alls lika kompetent. Material oftast billigare men vissa produkter såsom diskmaskiner, bubbelbadkar osv kan var dyrare i Thailand.

Som en mycket grov uppskattning kan du räkna med 1/3 till 1/4 av kostnaden för motsvarande renovering i Sverige.

Gäller min svenska försäkring när jag bor i Thailand?

Kontrollera med ditt försäkringsbolag! Vissa hemförsäkringar har reseförsäkring inkluderat alternativt kan man köpa ett tillägg.

Försäkringsskyddet är oerhört viktigt. Se till att du har skydd och ta med handlingar som bevisar det. 

Vid längre utlandsvistelser rekommenderar vi speciella olycksfalls och sjukförsäkringar som köps antingen i Sverige eller från Internationella försäkringsbolag. Vi rekommenderar inte thailändska försäkringar då dessa ofta är mycket dyra.

För att försäkra din bostad och bohag i Thailand måste du använda ett nationellt bolag. Vi rekommenderar AXA för hemförsäkringar.

Vilka tv-kanaler kan jag titta på?

Tre thailändska kanaler finns i marknätet. Med parabol eller kabel-tv får du dessutom en mängd engelskspråkiga film, nyhets och sport-kanaler såsom Discovery, CNN, ESPN Sport, Star Movies.

För svensk tv/media finns SVT Play som nås via SVT:s hemsida. För att titta på deras"geo-blockerade" innehåll behöver du använda en vpn-tjänst.

Är sjukvården bra?

Den allmänna standarden är sämre än i Sverige. Det finns dock privata sjukhus runt om i Thailand som erbjuder förstklassig service. Dessa är tillgängliga för den som betalar själva eller har en giltig försäkring. I Rayong är Bangkok Hospital det största privata sjukhuset.

Även privata tandläkare håller bra standard till priser som är avsevärt lägre än i Sverige.

Gäller mitt svenska körkort?

Nej, du måste skaffa ett internationellt körkort i Sverige innan du åker och ta med båda handlingarna till Thailand.

Har du ett boende här kan du relativt enkelt skaffa ett thailändskt körkort. Precis som i Sverige ska körkort medföras vid färd.

Är det dyrt att köpa bil eller motorcykel?

Japanska märken kostar ungefär som i Sverige medan en pick-up är något billigare. Europeiska och amerikanska fabrikat är ofta avevärt mycket dyrare än i västvärlden men de är också ofta mycket väl utrustade.

De vanligaste nya standardmotorcyklarna kostar runt 10-13.000 SEK.

Titta på bilsiten www.one2car.com för att få en bild av prisnivåer för begagnade fordon. Hemsidan är på thailändska men logiskt uppbyggd så det går att hitta ändå. Använd sökfunktionen i övre högra delen. Generellt är andrahandsvärden mycket bättre än i Sverige.

Behöver jag ansöka om visum?

Som svensk har du automatiskt ett turistvisum giltigt i 30 dagar. Du kan också ansöka om turistvisum som gäller 60 dagar. Ansökan görs i Sverige. Detta visum kan dessutom förlängas i Thailand med 30 dagar.

Uppdatera dig alltid med aktuell information från Thailändska ambassadens hemsida . Glöm inte att ditt pass måste vara giltigt minst sex månader från den dag du anländer till landet.

Hus och mark

Något att tänka på innan köp?

Att fundera ordentligt på vad du söker. Ska det vara ett året-runt, säsongs eller semesterboende? Vilken storlek behöver du för famlij, gäster och vänner? Vilka är för och nackdelarna med ett hus? Vilken budget har du? Vad är viktigast med området? Är närhet till golf, stranden eller en Internationell skola betydelsefullt?

Gör affären på ett lagligt sätt för att undvika problem. Kontrollera exempelvis att mäklarens/kontaktens verksamhet är laglig och att arbetstillstånd finns. Lika viktigt är att allt är korrekt gällande lagfarter, kontrakt, registreringar.

Vilka avgifter tillkommer när jag köper en arrenderätt?

Det varierar mellan olika bostäder.

Vid köp av en befintligt arrenderätt betalas endast en Land Office-avgift om 0,5% beräknat på totala arrendekostnaden. Vissa fastighetsägare debiterar en avgift för arrendeöverföring och upprättande av nödvändiga handlingar.

Vid köp av byggnader tillkommer ungefärliga lagfartskostnader om 2,0%, rörelseskatt på 3,3% samt källskatt om maximalt 2.0 %. Avgifterna beräknas på taxeringsvärde samt försäljningspris. Kostnaderna varierar också beroende på tid för innehav och juridisk status.

Hur avgifterna fördelas är en överenskommelse mellan säljaren och köparen. Vanligast är att parterna delar på dessa avgifter.

Varför saknas ett vanligt kök i vissa hus?

I Thailand äter folk ute i mycket större omfattning än i Sverige. Det är också enklare att tillaga mat än i Sverige. En mobil gashäll, kyl/frys och en diskho räcker långt.

Att installera ett "normalt" kök är dock relativt billigt. IKEA i Bangkok har många alternativ.

Vad är en blå bok?

Blå boken är en typ av folkbokföringshandling. En thailändsk medborgare som är skriven på fastighetens adress får sitt namn inskrivet i blå boken. Som utlänning är det ibland praktiskt att ha boken eller en kopia av första sidan om man till exempel skall boka Internetabonnemang, köpa motorcykel. Som utlänning kan man dock skaffa sig en så kallad "Gul bok" som är en likadan handling men i en annan färg.

Observera att blå/gula boken inte är en värdehandling. Den säger ingenting om ägande, arrende eller något annat viktigt. Det kostar 40-50 baht att få en ny utskriven. Många thailändska säljare saknar en blå bok om dom inte bor permanent i sitt hus.

Vad ingår i arrendeavgiften?

Vad som ingår i arrendeavgiften varierar från aktör till aktör . Den kan exempelvis inkludera:

  • Kostnader för personal, lokaler etc. hos markägaren
  • Inkomstskatt på arrendeavgiften
  • Periodiserad inkomstskatt på eventuell arrenderättförsäljning

Kontrollera alltid hur skatten ska betalas, vad den består av, hur den beräknas och vem som ska betala den.

Vissa aktörer struntar i att betala skatt och kan därför presentera låga arrendeavgifter. Den kan också döljas i avtalstext där du som köpare/arrendator är betalningsansvarig.

Kan jag bilda ett bolag och köpa mark?

Det är sant att man kan bilda ett s.k. “Co,.Ltd.”-bolag som i sin tur köper en fastighet. Vi avråder dock från detta av den mycket enkla anledningen att det är olagligt, åtminstone om bolaget inte bedriver verksamhet i Thailand.

Under senare år har tillsynen av dessa regler skärpts.

Vad köper vi egentligen?

Det varierar beroende på vem säljaren är. i praktiken finns två alternativ.

  1. Ni köper en arrenderätt på marken och huset som fast egendom.
  2. Det ni köper en arrenderätt som ger Er full nyttjanderätt till hela fastigheten, alltså hus och mark tillsammans. Ni kan bygga om, sälja arrendet, anlägga planteringar osv, osv. I praktiken fungerar det exakt som om huset och tomten vore fast egendom.
Hur vet jag vad som står på alla handlingar?

En del av dokumentationen, köpekontrakt, kvittenser etc är på svenska redan från början. För övriga handlingar som exempelvis arrenderegistreringar, lagfarter så kan du beställa vidimerade översättningar av dessa dokumant via oss.

Kan vi bygga pool eller en terrass vid vårt hus?

I de flesta fall ja. Villkoren i de flesta markägares arrendeavtal tillåter alla former av byggnationer så länge dessa inte kränker eventuella servitut som belastar tomten, inte strider mot gemensamma villaområdesregler och nödvändiga bygglov erhållits.

Kontakta oss om du undrar vad som gäller för ett visst objekt.

Kan jag testamentera min arrenderätt till mina barn?

Majoriteten av arrendekontrakt förmedlade av ERA Oakfield Thailand kan testamenteras, säljas eller ges bort som gåva.

Är det säkert att arrendera?

Ja, det är säkert. Arrendet registreras hos Thailändska myndigheterna i perioder om maximalt 30 år i taget och besittningsskyddet är lika starkt som för ett arrende i Sverige.

Alla arrenderätter förmedlade av ERA Oakfield har dessutom ett civilrättsligt arrendeavtal som ytterligare stärker och förtydligar dina rättigheter som arrendator.

Kan jag som svensk äga ett hus i Thailand?

Ja, det är tillåtet att som utlänning äga byggnader och arrendera marken som huset står på. Detta är ett förfarande som är vanligt vid nybyggnationer.

Lägenheter

Vad är viktigt att tänka på innan jag köper en lägenhet?

Fundera ordentligt på vad du söker. Ska det vara ett året-runt, säsongs eller semesterboende? Vilken storlek behöver du för familj, gäster och vänner? Vilka är för och nackdelarna med en lägenhet? Vilken budget har du? Vad är viktigast med området? Är närhet till golf, stranden eller en Internationell skola betydelsefullt?

Gör affären på ett lagligt sätt för att undvika problem. Kontrollera exempelvis att mäklarens verksamhet är laglig och att arbetstillstånd finns. Se till att handlingarna är korrekta och att säljaren verkligen äger det han/hon vill sälja. Vi avråder också bestämt från lägenheter med arrenderätt.

Köper jag en andel i en bostadsrättsförening eller vad?

Inte riktigt. I Thailand betraktas en köpt lägenhet som fast egendom till skillnad från en bostadsrätt i Sverige. Jämför gärna med ägarlägenheter som är ett ganska nytt begrepp.

Man delar också ägandet i vissa gemensamma tillgångar samt marken som byggnaden står på.

Vilka månadskostnader kommer jag att få?

Du betalar en fast månadsavgift baserad på lägenhetens storlek. Den summan används till att täcka gemensamma kostnader såsom byggnadens underhåll, löner till servicepersonal osv.

Du betalar för förbrukad el och vatten. Om du inte förbrukat någon el eller vatten betalar du en fast avgift om några tior per månad.

Försäkringspremie tillkommer om du har en hemförsäkring.

Tar det lång tid att genomföra affären?

Nej. Normala löptiden från när ett kontakt skrivits till överföring av ägarskapet ligger ungefär 3 veckor.

I stort sett alla våra utländska köpare och säljare väljer att vara hemma eller på stranden och låta oss utföra allt praktiskt. Du behöver inte ens lämna Sverige för att bli ägare till en lägenhet.

Samtliga handlingar skickas till dig efter överföring av ägarskapet och köpeskillingen skickas till säljaren.

Vissa lägenheter saknar kök. Varför?

I Thailand äter folk ute i mycket större omfattning än i Sverige. Det är också enklare att tillaga mat än i Sverige. En mobil gashäll, kyl/frys och en diskho räcker långt.

Att installera ett "normalt" kök är dock relativt billigt. IKEA i Bangkok har många alternativ.

Jag har ingen blå bok, måste jag det?

Blå boken är en typ av folkbokföringshandling. En thailändsk medborgare som är skriven på lägenhetens adress får sitt namn inskrivet i blå boken. Som utlänning är det ibland praktiskt att ha boken eller en kopia av första sidan om man till exempel skall boka Internetabonnemang, köpa motorcykel. Vi utlänningar kan dock skaffa en så kallad "Gul bok" som är en likadan handling men i en annan färg.

Observera att blå/gula boken inte är en värdehandling. Den säger ingenting om ägande eller något annat viktigt. Det kostar 40-50 baht att få en ny utskriven. Många thailändska säljare saknar en blå bok om dom inte bor permanent i sin lägenhet.

Vad betyder freehold?

Betyder "fast egendom med full besittningsrätt", som på ren svenska innebär att du äger objektet.

Kan "föreningen" gå i konkurs?

Nej eftersom det finns ingen bostadsrättsförening på samma sätt som i Sverige. Lägenheterna ägs som fast egendom och dom kan inte skuldsättas av någon annan. Byggnadens juridiska person som representerar byggnaden kan inte uppta lån eller på annat sätt skuldsätta sig.

Vid ekonomiska problem får lägenhetsägarna  se över orsakerna till  pbolemen och besluta om åtgärder. Detta kan t.ex. vara att tillsätta en ny styrelse, omförhandla avtal med serviceleverantörer, begära in pengar från lägenhetsinnehavarna. Du kan aldrig förlora ditt boende eller hamna i skuld till någon.

Vaf händer med pengarna jag skickar till ERA?

När dina pengar redovisats hos oss erhåller du en kvittens från oss och vår bank, Bangkok Bank, på att vi tagit emot beloppet. Din handpenning, tillsammans med resterande köpeskilling, deponeras därefter på ett rörelseavskiljt ERA-konto fram till dagen för den slutliga överlåtelsen.

Dina pengar hanteras därmed på ett liknande sätt som ett klientmedelskonto i Sverige.

Hur vet jag vad som stå i alla papper?

En del av dokumentationen, köpekontrakt, kvittenser etc är på svenska redan från början. För övriga handlingar som exempelvis arrenderegistreringar, lagfarter så kan du beställa vidimerade översättningar av dessa dokumant via oss.