Köpprocessen

Att köpa hus eller lägenhet tar några dagar för vissa och många år för andra. Hur lång tid just du behöver vet bara du men vi finns vid din sida hela vägen, från första tanken till inflyttning.

1. Söka / registrering

Är du intresserad av ett speciellt område? Du har kanske bestämt ett visst prisspann? Är tre sovrum ett måste för din släkt? Då ska du anmäla dig till vårt spekulantregister. Det finns många fördelar.

 

  • Varje gång ett hus eller en lägenhet möter dina önskemål får du ett mail från oss där objektet presenteras.

  • Du får information om attraktiva objekt innan de publiceras offentligt.

  • Vi matchar också dina önskemål mot de bostäder som vi inte presenterar på hemsidor etc. så kallade "tysta försäljningar"

  • Tjänsten kostar dig ingenting och du kan när som helst avbeställa tjänsten.

Registrera dig i ERA:s spekulantregister!

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett meddelande.

2. Visningar och presentationer

När du, och vi, har en tydlig bild av vad det är är du söker presenterar bostäder som kan passa dom kriterierna. Vi skickar material när du är i Sverige och när du är här bokar vi visningar av det du vill se. Vi besöker de hus eller lägenheter som stämmer med dina krav och önskemål.

3. Köpbeslut

Förr eller senare kommer den där känslan, här vill jag bo, det här känns rätt! Följ den känslan och slå till innan någon annan hinner före. Att köpet är säkert och korrekt borgar vi för.

4. Köpekontrakt och dokumentation

Vi upprättar alla för fastighetsaffären nödvändiga handlingar, t ex köpekontrakt, säljarkontrakt, fullmakter, likvidintyg, arrendekontrakt etc. Är det något du känner dig osäker inför kan du med förtroende vända dig till oss med dina frågor.

Naturligtvis får du översättningar på viktiga handlingar så du vet innebörden av dessa.

5. Handpenning och betalningar

Vi har ett policybeslut inom ERA Oakfield Thailand att inte tillämpa budgivningar. Vår bedömning är att det är ofördelaktigt för dig som köpare och därför är det alltid först till kvarn som gäller.

Handpenning
Du betalar vanligtvis en handpenning om 10-20 % av köpeskillingen för att vi ska kunna låsa ditt nya boende. Då binder du dig med säljaren och ingen annan spekulant kan komma emellan. I samband med det upprättar vi köpekontrakt på ditt hus eller din lägenhet.

Klientmedelskonto
Din handpenning deponeras på vårt klientmedelskonto och överlämnas till säljaren vid kontraktsskrivning med densamma. Handpenningen är inte återbetalningsbar om du senare väljer att inte fullfölja ditt köp och inte har avtalat om andra förutsättningar.

Alla övriga betalningar betalningar från dig deponeras på ERA:s motsvarighet till svenska klientmedelskonton för maximal trygghet. Ingen annan fastighetsmäklare i Thailand erbjuder detta.

6. Registrering ägarskap eller arrende

För våra utländska kunder sköter vi i de allra flesta fall också registrering av ägande och arrenden. Detta sker på Land Office som är motsvarigheten till Inskrivnings Myndigheten i Sverige.

Här erläggs slutbetalningen, de sista pappren undertecknas. Din slutlikvid överlämnas när våra jurister eller ansvarig thailändsk mäklare verifierat och godkänt samtliga handlingar.

Observera att köpprocessen ovan avser begagnade objekt och är en generell beskrivning. Vid exempelvis nyproduktion är arbetsgången annorlunda.